LinkedIn, 7 hapa për një profil efektiv

Prania jonë në internet bën diferencën dhe është strategjike në sytë e një kompanie. Ekspertët  shpjegojnë pse dhe si të bini në sy

LinkedIn 7 hapa për një profil efektiv

Asnjëherë mos e nënvlerësoni LinkedIn: është kartëvizita jonë, rezultati që shfaqet në krye të Google kur dikush bën kërkime për ne dhe është shumë më i shikuar – dhe për rrjedhojë strategjik – sesa mund ta imagjinoni. “Edhe kur rekrutuesit kërkojnë një profil, në 90% të rasteve ata fillojnë nga LinkedIn, ose në çdo rast e përdorin atë për të kontrolluar dyfish kandidatët”, thonë ekspertët e specializuar në kërkimin dhe përzgjedhjen e personelit të kualifikuar të cilët gjithashtu ofrojnë konsulencë për profesionistët për t’u orientuar në kërkime dhe për të përmirësuar markën e tyre personale.

“Ajo që prezantojmë në LinkedIn është një profil dhe jo një CV”, thonë ekspertët. “Gabimi i parë i shumë njerëzve, në fakt, është të kufizohen në një kopje dhe ngjitje të kurrikulës në LinkedIn pa e kuptuar se ato kanë funksione dhe rregulla shumë të ndryshme. Ato janë të dyja të rëndësishme për markën personale, por LinkedIn shërben për të prezantuar veten ndërsa CV-ja, e cila vazhdon të jetë vendimtare për kryegjuetarët dhe kompanitë, shërben për të thelluar, pa shkuar shumë larg, aftësitë që diskutohen më pas gjatë një interviste”. Si të plotësoni atëherë një profil të mirë?. Ekspertët sugjerojnë shtatë rregulla për të filluar.

Mendoni me fjalë kyçe

“Së pari, mos u fokusoni vetëm në atë që do të mendojnë ata që lexojnë profilin tuaj në LinkedIn: më mirë pyesni veten se si do t’ju gjejnë,  duke shpjeguar se indeksimi i mirë bën ndryshimin e parë të vërtetë”-këshillojnë ekspertët. “Një profil duhet të shkruhet në një këndvështrim SEO, në mënyrë që të gjendet lehtësisht nga Google, dhe për këtë arsye është e rëndësishme të identifikojmë fjalë kyçe që na shqetësojnë dhe t’i përdorim ato për të shkruar një përmbledhje efektive. Unë besoj se numri perfekt i fjalëve kyçe është tre: për shembull, nëse jeni programues, shkruani specializimet tuaja, të cilat mund të jenë “Java, Mobile, Ëix”. Mjeti për të identifikuar fjalët kyçe? Provo Google Trend, i thjeshtë dhe intuitiv.

Jepni informacionin e duhur

Ne nuk duhet të ekzagjerojmë në LinkedIn, madje as në fushën që ka të bëjë me informacionin rreth nesh, sipas ekspertëve. “Shkruani një tekst të shkurtër dhe me ndikim, duke kujtuar rëndësinë e fjalëve kyçe, me një përshkrim të vogël të vetes, në mënyrë që të mos hyni shumë në detaje. Këshilla shtesë? Krijo një slogan për të prezantuar veten, edhe në këtë mënyrë bën diferencën”, thonë ekspertët.

Zgjidhni një foto profesionale

A keni edhe ju syze dielli dhe sfond deti në foton e profilit tuaj në LinkedIn? Nëse po, duhet ta ndryshoni menjëherë. “Fotografia është vendimtare, ajo na paraqet dhe ne duhet të varemi nga ajo”. Sipas ekspertëve këtu janë katër rregullat e një fotografie të mirë: «Gjysmë e gjatë ose në plan të parë, ajo duhet të jetë me rezolucion të lartë, e marrë me një sfond neutral që mund të jetë ngjyrë bezhë e lehtë ose gri antracit, në mënyrë që të dallohet fytyra, dhe duhet të na portretizojë me rroba adekuate: për burrat,  një xhaketë dhe këmishë – mundësisht transparente, gjithmonë për dritë – pa kravatë, përveç nëse kërkoni një punë në sektorin financiar”. Dhe për ata që ushtrojnë një profesion krijues? “Nuk do ta ndryshoni sfondin por do të guxoni me veshje dhe grim duke u përpjekur të tregoni për veten edhe përmes zgjedhjes së ngjyrave”.

Shkruani përvojat e punës që kanë rëndësi

“Mos e teproni me eksperiencat e punës: Zgjidhni tre ose katër, më të rëndësishmet, duke kujtuar gjithmonë që të mos lini vrima midis njërës dhe tjetrës”. I njëjti rregull vlen për përkthyes të pavarur: duhet të tregohen bashkëpunimet më të rëndësishme. “Në këtë rast mund të jeni më të guximshëm në përshkrim: përdorni atë për të treguar atë që bëni dhe cilat janë qëllimet tuaja, duke kujtuar gjithmonë të mos dilni shumë mbi veten tuaj, por të nënvizoni se për çfarë mund të jeni të dobishëm për një lexues të mundshëm”. .

Mos harroni detajet që kanë rëndësi

Edhe detajet mund të bëjnë ndryshim, në të gjitha imazhet. “Shumë e lënë hapësirën bosh tek fotoja e kopertinës dhe ky është një gabim tjetër. Fotoja e kopertinës thotë diçka më shumë për ne: duhet të jetë e lidhur me interesat tona, hobi, një imazh frymëzues”, thonë ekspertët . Një gabim tjetër? Mos fusni logot e kompanive me të cilat bashkëpunoni: “Thonë shumë për kujdesin personal, mos i harro kurrë”.

Kërkoni referencat e duhura

Edhe ajo që shkruajnë të tjerët për ne, shërben për të na prezantuar në LinkedIn, por një referencë nuk është e njëjtë me tjetrën: “Kini kujdes: ne kryegjuetarët shpesh vërejmë se referencat nuk janë shkruar nga shefi, por nga kolegu, dhe kjo nuk shkon ne favorin tend.. Nëse duhet të ketë, një referencë duhet të bëjë një ndryshim, përndryshe është më mirë të mos ekzistojë: LinkedIn nuk është TripAdvisor ku çdo koment llogaritet si referencë.

Vini re Për të nxjerrë në pah profilin tuaj, rregulli i mirë e i vjetër i pjesëmarrjes në diskutimin në komunitet është gjithmonë i vlefshëm: «Pjesëmarrja i jep rëndësi të mëtejshme profesionit. Për shembull, nëse një kandidat i mundshëm merr pjesë aktive në rrjet dhe tregon se ka një rrjet aktiv kontaktesh, kjo krijon interes te një menaxher që dëshiron të punësojë. Ne kryegjuetarët shkojmë gjithashtu për të parë të gjithë përmbajtjen e postuar nga kandidatët e mundshëm, madje edhe brenda grupeve. Nga fjalët e një personi mund të vendosni nëse ai është i përshtatshëm për të përmbushur një rol apo jo.” / GQ Italia

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments